Τρίτη 20 Απριλίου 2010


Ιστορία:
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ



Αντώνης Τρίτσης

O Αντώνης Τρίτσης ήταν Έλληνας πολιτικός.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1937.
Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1992 Αθήνα την περίοδο που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων. ...







Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε το 1937, στο Αργοστόλι, μοναχοπαίδι με πατέρα μετανάστη στην Αμερική. Στα παιδικά του χρόνια στην Κεφαλονιά, πρόλαβε να ζήσει την θηριωδία του πολέμου αλλά και την χαριστική βολή των σεισμών του 1953. Τότε η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα και ο Αντώνης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1959, ενώ παράλληλα ήταν πρωταθλητής του στίβου (δέκαθλο).

Το 1960 έφυγε για την Αμερική, για να συνεχίσει τις σπουδές του με υποτροφία. Το 1962 ξεκίνησε μια μακριά περιήγηση σε όλη την Βόρεια και Νότια Αμερική και ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες και επαναστατικά κινήματα. Το 1963 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Χωροταξία – Πολεοδομία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μια γνωριμία που έμελλε να σημαδέψει όλη την υπόλοιπη ζωή του. Τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε στην Βόρεια Αφρική ως συντονιστής προγραμμάτων ανάπτυξης. Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, διετέλεσε Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η σύγκρουση όμως που δημιουργήθηκε μεταξύ του Τρίτση και του Α.Παπανδρέου για το θέμα του τραμ το 1985 συνέχιζε να βαθαίνει ώσπου ο Τρίτσης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.

Το 1990 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη της ΝΔ και διετέλεσε και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Ούτε τότε όμως υλοποιήθηκε η πρότασή του για το τραμ. Ο Αντώνης Τρίτσης πέθανε πρόωρα το 1992, σε ηλικία 55 χρονών, έχοντας φέρει σε πέρας μεγάλο έργο, αφήνοντας όμως πίσω πολλά άλλα σχέδια και όνειρα. Ο χρόνος δείχνει ότι ορισμένα από αυτά υλοποιούνται και τον δικαιώνουν πλήρως, όπως το τραμ, ενώ άλλα συνεχίζουν να αποτελούν σημείο τριβών, όπως η εκκλησιαστική περιουσία, ενισχύοντας την εικόνα ενός ανθρώπου που βάδιζε πιο γρήγορα από την εποχή του.

Μια από τις σθεναρές απόψεις του Α.Τρίτση ήταν η διεθνιστική αλληλεγγύη. Με τη διαθήκη του μάλιστα, άφησε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του για τη δημιουργία ενός ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Αντώνη Τρίτση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών». Το Ίδρυμα αυτό φιλοξενεί σήμερα και το «Αρχείο Αντώνη Τρίτση» και στεγάζεται στην οδό Πραξιτέλους 10, στην Αθήνα (Τηλ. 210 3234582).

Ανάγλυφο το βίο και την πολιτεία του Αντώνη Τρίτση παρουσιάζει ο φίλος και συνεργάτης του Νίκος Σουρής στο βιβλίο του «Το τελευταίο αγώνισμα του δεκάθλου» (Εκδόσεις Σίσυφος, Αθήνα, 1997).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου